De allereerste keer dat ik deze springrolls maakte was voor een gezamenlijk diner met vriendinnen en partners rond Kerst of Oud&Nieuw. Dat klopt niet helemaal, ik had ze eerst uitgetest op mijn (destijds nog) man en kinderen 😉 Iedereen vond het heerlijk en nadien heb ik het nog vaker gemaakt, meestal wel voor een speciale gelegenheid doordat de bereiding wel wat tijd kost. Je kan het als voorgerecht eten, als lunch of als hoofdgerecht als je er genoeg maakt of met wat anders erbij. Uiteraard kan je op internet genoeg inspiratie vinden voor de ingrediënten, hier deel ik mijn ervaringen.
Ingrediënten:
– rijstvellen
– wortel
– courgette of komkommer
– paprika
– glasnoedels
– garnalen
– dipsaus
andere keren heb ik ook wel eens taugé gebruikt of avocado. Het leuke is dat je zelf jouw ingrediënten kan kiezen die je lekker vindt, of je kan de restjes groente gebruiken die je in huis hebt 😉
Inspiratie:
Lekker eten met Linda: 3 x springroll recepten
Jaimyskitchen springrolls met 2 dipsauzen
Bereiding:
Zorg er eerst voor dat je alle ingrediënten die je wil gebruiken in de springrolls klaar hebt. Dat wil zeggen snijdt de groente in kleine smalle reepjes, zo dun mogelijk. Kook of bak eventueel iets, de glasnoedels heb ik kort laten wellen in 4 minuten en de garnalen heb ik zelf gebakken.
Ben je er klaar voor? Dan is het tijd om de springrolls te maken 🙂 De rijstvellen moet je laten weken in een laagje (warm) water, ik gebruik hier meestal een groot eetbord voor. Leg een grote plank neer waar je het rijstpapier op kan vullen om vervolgens op te rollen. De kunst is om dit de tijd te nemen voor het vullen en rollen van de springrolls.
Week 1 voor 1 een vel rijstpapier, indien het vel zacht is leg het voorzichtig op de plank. Het kan zijn dat er scheurtjes in komen, dat is in principe niet erg. Vul het vel nu met jouw ingrediënten. Leg onderaan, een stuk van de rand in het midden het ingrediënt neer dat je bovenop wil hebben, ik kies hiervoor meestal de garnalen. Vervolgens leg je de andere ingrediënten erop en een beetje ernaast. Vouw nu het vel dicht van links naar het midden en van rechts ook. Daarna rol je de springroll op. Mocht je het lastig vinden om jezelf hier een voorstelling bij te maken zoek er zelf dan een video bij.
Het kost even tijd om een aantal rollen te maken, na een aantal keer oefenen krijg je er wellicht ook wat handigheid in. Je kan deze springrolls ook goed vantevoren maken en bewaren in een afgesloten bak. Een dipsaus kan je erbij kopen of zelf eentje maken als je tijd en zin hebt om in de keuken te staan. Zie inspiratie hierboven voor tips. Ik gebruik zelf ook vaak gewoon soy sause.
SMAKELIJK ETEN!