City trip naar Parijs

In deze blog beschrijf ik mijn ervaringen van een bezoek aan een wereldstad met de kinderen. Ik kan je dit al verklappen, wij vonden het alledrie een geweldig avontuur. Naast mijn ervaring zal ik ook enkele tips met je delen of links naar andere internetpagina´s waar ik zelf ook inspiratie heb opgedaan. Mocht je ons dagboek niet willen lezen dan kan je meteen naar beneden scrollen naar de lijst met activiteiten, tips of eetgelegenheden 😉 Mocht je ook naar Parijs gaan dan wens ik je veel voorpret en natuurlijk een mooie tijd in deze wereldstad!

Selfie onder de Eiffeltoren

Elk jaar hebben de kinderen op school nog een extra week vrij in juni. Dit jaar is het een extra lange week (12 dagen) aangezien de week start met twee vrije dagen; Hemelvaart en de vrijdag erna en eindigt met Pinksteren. Sinds de scheiding worden de vakanties verdeeld en zo ook deze vakantie. De kinderen zijn aan het begin van de vakantie bij mij en ik besluit een leuke city trip te plannen waar wij met de trein naartoe kunnen. Het is lang geleden dat ik in Parijs geweest ben, ik was zelf 16 jaar toen ik daar met mijn moeder ben geweest. Met de Thalys eenvoudig te bereiken dus ik boek een hotel voor 5 nachten (woensdag tot en met maandag) en boek 3 tickets voor de treinreis.

wachten op de Thalys naar Parijs, deze trein gaat de andere kant op naar Nederland

Ervaringen
Dit is mijn 1e city trip met de kinderen en er stonden natuurlijk een aantal dingen op ons wensenlijstje, zoals de Eiffeltoren, de Notre-Dame en een boottocht over de Seine. Wat ik het belangrijkste vond is even tijd voor elkaar en niet een te druk programma, “go with the flow”.

Vanuit Nederland hebben de kinderen de stepjes meegenomen, ideaal zodat ze grotere afstanden konden afleggen en niet meteen moe waren. De stepjes namen wij ook gewoon mee in de tram en metro. Let wel op dat het verboden is om te steppen op de perrons, hiervoor kan je een boete krijgen.

Wij hebben een geweldige tijd gehad en de kinderen willen zeker nog een keer terug naar deze prachtige stad. Wie weet gaan wij nog een keertje samen, er is nog genoeg te doen en te ontdekken. Het viel niet tegen om dit alleen te doen, TROTS op mezelf!

Franse of de Nederlandse vlag 😉

Dag 1
Vanuit Eindhoven zijn wij vertrokken met de Intercity richting Rotterdam om daar over te stappen op de Thalys naar Parijs. Het plan liep iets anders doordat de IC vertraging op liep en wij de aansluiting dreigde te missen. Gelukkig ben ik goed in improviseren en een ervaren treinreiziger, dus met de bevestiging van de conducteur besloot ik om in Breda over te stappen op de trein naar Brussel. Netjes even de situatie uitgelegd aan de Belgische en Franse conducteurs voordat wij wilden instappen, ze overlegden even in het Frans met elkaar en gaven ons gelukkig toestemming om met de trein mee te reizen zonder ticket. Bij het instappen van de Thalys zaten er al mensen op onze plaatsen, ze hadden vanwege de landelijke staking de dag ervoor niet in de trein kunnen zitten. Helaas, maar wij hadden vandaag de stoelen gereserveerd en natuurlijk maakten ze plaats voor ons.

In Parijs aangekomen op Gare du Nord was het nog even zoeken welke metro wij moesten hebben naar het hotel. Van een vriendin hadden wij tickets gekregen waarmee wij met het openbaar vervoer konden reizen voor 1 dag, dat was ideaal voor de 1e ritten. Vanaf het metrostation was het nog een stukje lopen naar het hotel. Later ontdekten wij natuurlijk ook dat er nog een tram dichterbij stopte 😉 Na het inchecken in het hotel zijn wij de buurt gaan verkennen.

uitzicht vanuit de hotelkamer

Dag 2
Wij beginnen de dag met het ontbijt in het hotel. De kinderen vinden dit geweldig en kunnen kiezen wat ze willen. Het is niet echt uitgebreid maar dat mag de pret niet drukken. Vandaag staat de hop on – hop off boat over de Seine op het programma met 2 highlights van ons lijstje. Eerst kopen wij een pasje voor het openbaar vervoer voor 4 dagen. Daarmee reizen wij naar Metro halte Palais Royal Musée du Louvre. Hier kijken wij buiten rond en kunnen de kinderen zichzelf even uitleven. Wij lopen richting de Seine waar wij bij Batobus kaartjes kopen voor de hop on – hop off boat. Dat krijg je met een onderzoeker op het gebied van mobiliteit, die wil op reis ook alle verschillende modaliteiten oftewel vervoermiddelen uitproberen 😉

uitzicht vanaf de Batobus op de Seine

De 1e stop is de Eiffeltoren en bij het uitstappen moet er iemand naar het toilet. In de Seine liggen allemaal leuke restaurant-boten, ook naast de halte van de boot. De ober wil ons niet naar binnen laten, er komen waarschijnlijk meer toeristen voor een toiletbezoek. Hij zegt dat het alleen met consumptie kan, geen probleem en mooi moment voor een pauze. Wat een geweldige plek om te zitten naast de Eiffeltoren, wij drinken allemaal iets en de kinderen krijgen nog een bakje popcorn van het huis. Nadat wij gingen kreeg ik nog complimenten dat de kinderen zo heerlijk rustig zaten te tekenen 🙂 Wie weet komen wij nog terug bij le Bistro Parisien. Bij de Eiffeltoren is het erg druk en wij lopen er een rondje omheen. Indrukwekkend vinden de kinderen het, wat een groot gebouw en constructie. In de buurt halen wij lunch bij een supermarkt om dat vervolgens nog op te eten in het park naast de Eiffeltoren. Vanuit Nederland heb ik ook een klein balletje meegenomen, ideaal voor momenten zoals deze. De kinderen gooien en voetballen heerlijk op het grasveld en ik kan daarvan genieten, foto’s maken en een stukje in mijn boek lezen.

De Notre Dame bewonderen vanaf de overkant

Tijd voor de volgende stop; de Notre-Dame. Met de boot gaan wij weer verder over de Seine. Op 15 april 2019 stond deze prachtige kathedraal in brand en is helaas de centrale torenspits verloren gegaan. Wij konden niet dichtbij komen, van de andere kant van het water kregen wij toch een goed beeld van dit indrukwekkende gebouw. Langs de Seine zat een man een schets te maken in zijn tekenblok. De jongens waren onder de indruk. Vanwege een volle blaas moesten wij verder, op zoek naar een toilet. Meteen gecombineerd met het kopen van een broodje bapao voor Bram en voor mij een springroll voor later bij Asia Room 川香阁. Terug bij de Notre Dame hebben wij gevraagd of die man een snelle schets in het boekje van Bram wil maken en dat deed hij, prachtig! Samen nog even rond gesnuffeld bij de vele kraampjes langs de Seine. Ons oog viel op een prachtige lotusbloem waar je alle planeten mee kan maken. Na een uitgebreide demonstratie besloten wij om geld te gaan pinnen voor dit souvenir.

een snelle schets in het tekenboekje van Bram 🙂

In de buurt van de Notre-Dame staan veel kunstenaars met schilderijen, Stijn herkent de schilderijen a la van Gogh 🙂 De kinderen hadden al de metrohalte in de buurt gespot en met het openbaar vervoer zijn wij weer naar de hotelkamer gegaan. Daar geniet ik van de springrol die ik gekocht had bij Asia Room.

Dag 3
Het icoon van Parijs is toch wel de Eiffeltoren, vandaag staat die weer op het programma en kijken wij of het mogelijk is om naar boven te klimmen met de trappen. Online kan je entreekaarten kopen voor de lift, maar deze sportievelingen willen liever met de trap. Nadat wij door de tassencontrole zijn gegaan zie wij de lange rijen. Dit gaat zeker 2 uur duren… ik had ze al voorbereid dat wij dat niet gaan doen. Dat bewaren wij dan voor de volgende keer Parijs of dat mogen ze zelf doen met vriend(inn)en als ze deze wereldstad weer bezoeken. Bram is wel BOOS en gaat er vandoor, ik raak niet in paniek aangezien het een afgesloten terrein is, hij loopt niet in 7 sloten tegelijk en bovendien heeft hij ook een SOS bandje op met mijn 06 nummer. Wij hadden afgesproken waar wij wilden gaan zitten; midden onder de Eiffeltoren, Stijn en ik schakelen snel en maken een plan; hij gaat zoeken en ik blijf op de plek waar wij elkaar voor het laatst gezien hebben. Stijn ziet Bram in een hoekje zitten, hij moet even tot rust komen, goed dat hij dat doet. Stijn en ik lopen samen rond en het lijkt wel op verstoppertje haha. Mijn tactiek verandert en ik leg midden onder de Eiffeltoren mijn hamamdoek neer dat wij als picknick kleed gebruiken. Bram komt naar ons toe en wij maken het goed met een dikke knuffel. Tijd om even te relaxen en ook meteen iets te eten, daar waren wij aan toe.

geweldige locatie om even te relaxen en te genieten van het uitzicht

Daarna willen de kinderen nog even naar het park terug en naar de hut die ze ontdekt hadden. Prima, ik lees wel weer verder in mijn boek, relax moment voor mezelf. Rondom de Eiffeltoren zijn heel veel verkopers die miniaturen proberen te verkopen. Wij willen er wel graag een paar mee naar huis nemen en ik geef de jongens een lesje onderhandelen. Daarna gaan wij richting een mooi park: Jardin du Luxembourg. Hier vermaken wij onszelf de hele middag, met de kleine voetbal spelen op de tennisbaan 😉 Bij de vijver kunnen kinderen zichzelf vermaken met zeilbootjes. Helaas kan je alleen contant betalen, dus gaan wij buiten het park op zoek naar een pin automaat. Daar kwam ik erachter dat mijn pinpas het niet deed… gelukkig had ik ook de pasjes van de kinderen meegenomen als backup 😉 “ja, mama betaalt netjes het geld weer terug” zei ik tegen Stijn.

even ontdekken waar het Nederlandse zeilbootje vaart

De kinderen hebben zelf ook nog met deze zeilbootjes gespeeld, Stijn had een boot van Argentinië en Bram van ons buurland Duitsland. Ik zat lekker te genieten van alle kinderen en had mijn camera in de aanslag voor foto’s. Bram had ik al gewaarschuwd dat als hij niet oppast hij erin zou vallen en wat gebeurd er…. PLONS Bram in de vijver… geen tijd om een foto te maken. Mensen die dichtbij staan helpen hem eruit en hij vindt het zelf prachtig “lekker even afkoelen mama, het is zo warm” en het is ondiep dus hij kon ook staan. Deze keer komt de extra kleding die ik in mijn rugzak had dus goed van pas. Met de hamamdoek afdrogen en op de rand van de vijver onder die doek omkleden 😉 Tja alleen die schoenen zijn nog nat… lekker koele voeten. Wel nog even een foto gemaakt voor het omkleden.

natte (sport)kleding van Bram (linksboven)
gelukkig hadden we droge kleding bij, toch fijn voor de verdere dag 😉

Tour Monparnasse stond ook op mijn to-do-lijst maar geen must. Als alternatief is het leuk om hier naar boven te gaan in plaats van de Eiffeltoren zodat je ook een mooi uitzicht hebt over Parijs. Dat past niet meer in ons dagprogramma vandaag dus voor een andere of volgende keer, altijd goed om nog wensen of dromen te hebben.

Dag 4
Het beloofd weer een warme dag te worden vandaag. In de buurt van het hotel hadden wij al op de aankomstdag al sportvelden ontdekt. Na het ontbijt gaan wij daar een balletje trappen. Zweten met die fanatiekelingen en de coach last af en toe een pauze in om zelf bij te komen en in de schaduw iets te drinken/eten. Dit is ook een plek waar de daklozen zitten en ik vind het alleen maar goed dat de kinderen dit ook zien, in Nederland zie je toch minder daklozen. Ik maak een praatje met ze nadat wij elkaar weer treffen, ik was al vaker met de kinderen gaan voetballen en ze maken plaatst voor mij op het bankje.

sporten op “ons privé” voetbalveld met hardloopbaan en basketbalveld,
leuke de achtertuin van ons hotel

Op de terugweg naar de hotelkamer halen wij bij de supermarkt om de hoek eten voor onze lunch. Even tijd voor een uitgebreide siësta op onze kamer met een spelletje SET dat Bram met zijn kinderfeestje gekregen had en uiteraard Netflix tijd op het grote bed. Thuis had ik afleveringen van Brainchild gedownload en dat is een succes. Ze leren op een leuke manier over bacteriën, social media, superhelden, dromen, ruimte, emoties, motivatie, oceanen, denken, verborgen krachten, creativiteit, herinneringen en last but not least versla de ouders 😉

In de middag staat net Franse NEMO museum op het programma, oftewel Cite des Sciences et de l’industrie. Daar is het binnen lekker aangenaam en kunnen de kinderen ook met water spelen had ik gelezen. Het is geweldig hier, als wij bij sluitingstijd naar buiten gaan hadden wij eigenlijk te weinig tijd. Ik zal niet klagen, we hebben ons super vermaakt en hadden 2 kaartjes gekocht; 1) entreekaartje gehele museum en 2) kaartje voor Cite des Enfants. Voor dat laatste koop je een kaartje voor een bepaald tijdsslot van 1 uur. Wij willen de jassen opbergen in een kluisje maar alle stroom valt uit, roltrappen doen het niet meer… oké even aanpassen en wij wandelen naar buiten waar wij de prachtige “achtertuin” ontdekken en een mooi kunstwerk zien met oneindigheidsteken met water.

de “achtertuin” van Cite des Sciences et d’industrie
met oneindig teken ♾️ met waterstraal

Dit museum was ook bedoeld voor mama, of eigenlijk de mobiliteitsonderzoeker 😉 De kinderen vermaken zichzelf hier ook met allerlei leuke doe-dingen, rijden in een simulator waarbij de elektrische auto naar de laadpaal gereden moet worden, samen in de simulator van de TGV en ze kunnen snelheid, lichten en claxon besturen. Daarnaast nog samen dingen leren, ontdekken op het gebied van mobiliteit, genieten!

2 verdiepingen over Mobiliteit, wij vermaken onszelf wel 😉

Het laatste uur brengen wij door bij Cite des Enfants, bij de entree staat dezelfde klok als bij Nemo in Amsterdam maar dan kleiner. Die kennen wij al denken de jongens en lopen snel verder. Er is hier super veel te ontdekken en het is ingedeeld per thema of onderwerp: communicatie, lichaam, media met tv-studio, natuur met vlinderkas, fabriek en natuurlijk de waterspellen.

Cite des Enfants bij Cite des Sciences et d’industrie

Deze keer kiest mama het eten en gaan wij samen SUSHI eten. In de omgeving van het museum lopen wij nog rond en zoeken wij een plekje om te zitten. Ondertussen dat ik een restaurant zoek op internet (en nog even mijn werkmail lees…) voetballen de kinderen met de doppers, heerlijk dat straatvoetbal. Gevonden, het wordt MushiMushi. De eerste keer echt samen sushi eten met de kinderen, heerlijk. Bram proeft het maar vindt het nog niet zo lekker, de Japanse omelet gaat er wel in. Stijn zit echt te smullen en eet veel sushi, aan de nori moet hij wel wennen zegt hij maar met een beetje cola komt dat goed haha 😉 Aangezien Bram nog honger heeft gaan wij nog iets halen bij de gele M voor hem. Weer een heerlijke dag en wij gaan met de tram terug richting het hotel, ideaal wij hoeven niet over te stappen.

genieten van heerlijke sushi bij Mushi Mushi

Dag 5
De laatste echte dag in Parijs, morgen gaan wij weer naar huis. Met deze temperaturen (ruim 33 graden) zoeken wij de verkoeling op. Ik probeer online kaarten voor het Louvre te kopen, dit lukt niet vanwege een Visa storing in NL… helaas dat kunnen wij niet van ons lijstje afstrepen en blijft er gewoon nog op staan. Wij gaan weer even buiten sporten en relaxen en ik heb online kaarten gekocht om in de middag naar een zwembad gaan. En wat voor een zwembad, met 11 glijbanen, geweldig en mooi buitenbad. Wij hadden ons hier wel de hele dag kunnen vermaken bij Aquaboulevard. Ik had onze zwemspullen al meegenomen, mocht je dat niet hebben (of niet de juiste strakke zwembroeken voor jongens) dan kan je daar zwemkleding kopen, er staat bij de entree een apparaat. In plaats van snoep of frisdrank uit een automaat koop je hier zwemkleding, zwembrillen en andere zwemartikelen. Daarnaast is er in het gebouw ook een grote sportwinkel. Door de drukte vandaag is er helaas niet genoeg eten… we eten een wafel wat de kinderen niet erg vinden en nadat wij weer aangekleed zijn sluiten wij bij een fastfoodketen aan inde rij en nemen wij ons eten mee in het openbaar vervoer naar huis.

zwempret bij Aquaboulevard

Dag 6
Vanmiddag gaan wij weer met de Thalys naar Eindhoven. Eerst nog een bezoekje brengen aan de Sacré-Cœur, dat stond ook op mijn wensen lijstje. Daar ben ik met mijn moeder ook geweest. Het weer is omgeslagen en wij doen de jassen aan, met step in het OV richting deze Basilique. Omhoog klimmen door de straten en wij hebben niet veel tijd, wel even een moment om te genieten van het uitzicht over de stad, samen een slotje bevestigen aan het hek en om nog een laatste souvenir te kopen; placemats, 2 met de metrolijnen in Parijs en 2 met een kaart waarop enkele bezienswaardigheden getekend zijn.

Terug naar het hotel om de spullen uit de klus te halen en op naar Gare du Nord voor de terugreis. Nog een korte stop bij de heerlijke bakkerij waar wij bijna elke dag langskwamen maar nog niks gekocht hadden. Nu nemen wij lekker croissantjes en een stokbrood mee voor onderweg, genieten. Op Gare du Nord is het even zoeken waar het perron is waar vandaan de Thalys vertrekt en uiteindelijk hebben wij nog even de tijd en kunnen de kinderen lekker even op de nintendo spelen die verder nauwelijks gebruikt is. Terug in Nederland kopen wij in Rotterdam nog avondeten en vervolgen wij onze reis verder naar huis. Wat een geweldig AVONTUUR met de jongens samen naar Parijs. Ik kan het iedereen aanraden.

Vervoer in en rondom Parijs:
Metro systeem is erg goed geregeld
Hop on- Hop off boottocht over de Seine met Batobus (of andere maatschappij)

Bezienswaardigheden, parken en musea:
Eiffeltoren beklimmen of bekijken
Notre-Dame bezoeken of bekijken
Tour Monparnasse: meer informatie en tickets
Prachtig park: Jardin du Luxembourg
Museum Louvre
Museum Cite des Sciences et de l’industrie

Restaurants:
Boot in de Seine naast de Eiffeltoren: le Bistro Parisien
Asia Room 川香阁 vlakbij Notre-Dame (adres: 16 Rue des Écoles, 75005 Paris)
Sushi eten bij MushiMushi

Van deze geweldig trip heb ik een fotoboek gemaakt, mocht je dat willen zien dan kan ik dit online met je delen. Laat dan een reactie achter om contact op te nemen. Of stuur een e-mail naar MaMarloesje.

sneak preview van het fotoboek

Ander blogs met tips:
https://kleinewereldreiziger.nl/parijs-met-kinderen/
https://www.frankrijk.nl/2020/05/top25-tips-parijs-met-kinderen-zien-en-doen-leuke-dingen/
https://frankrijkbinnendoor.nl/eiffeltoren/